28 Şubat 2012 Salı

Dünden Bugüne Vücut Geliştirme Bölüm-1

İnsanlık tarihinin ilk günlerinden beri kuvvetli olmaya bir özlem vardır. Nedense nezakete, kişilik özeliklerine saygı göstermek yerine, kuvvetin her türlüsüne karşı bir saygı duyula gelmiştir.
Bunun cevabını, insanoğlunun kişilik çizelgelerinde yarattığı, adına da medeniye dediği sosyal düzende aramak gerekir. Ama bu ayrı bir hikaye... Bugünlerde magazin hayatımızın bir parçası olduğuna göre, bizde vucut geliştirmenin magazin kısmına girelim biraz ve neler olmuş vucut geliştirmede dünden bugüne, ona bakalım.

Fazla değil, bundan elli,altmış yıl kadar önce Arnold Schwarzenegger'inki gibi bir vucut yapılabileceğini, insanlar hayal bile edemiyordu. Vücut geliştirme işi ile uğraşan, hatta ortaya büyk efor koyanlar vardı. Ama fark, bugün kullanılan bilimse tekniklerin henüz bilinmiyor olmasıydı. Zaman içinde geliştirilen yeni teknikler, fizik ve kuvvet geliştirme alanında devrim yaratacaktı.

!800'lerin sonuna kadar, organize bir şekilde adale geliştiren bir sporcu olmadı. Yeni yüzyılla birlikte fiziki kültür ve sağlığa da bir ilgi artışı oldu. Bazı "güçlü adamların" yaptığı şovlar, gösteriler, bu ilginin artmasındaki etkenlerden biridir.

1863 yılında Kanada'da doğan Louis Cyr, bu şov adamlarından biridir. Her ne kadar babası ortalama yapıda biri olsada, annesi 1.85 yakın boyuyla tam bir Amazon'du. Louis Cyr'ın boyu sadece 1.74 cm idi. Vücut ağırlığı ise , gençlik yıllarında 135 kg'ın üstündeydi. Yıllar geçtikçe dahada kütlelendi.

Ailesi birlikte çiftlikte yaşaması ve burdaki ağır bedensel işler gün geçtikçe dahada güçlenmesine neden oldu. !8 yaşına geldiğinde, yaptığı ağır işler meyvelerini vermeye başlamıştı. Çamura saplanmış vagonları itiyor, oldukça ağır nesneleri kaldırıyor ve atların çektiği arabaları çekebiliyordu. Ünü yavaş yavaş yayılmaya başladı. O günlerde Michaud adlı biri, Kanada' nın en kuvvetli adamı olarak biliyordu. Yine o günlerde Quebec'in kırsal kesiminde kimin daha kuvvetli olduğunu belirlemenin en yaygın metodu, taş blokların kaldırılmasıydı. Bu ,ham kuvvete dayalı bir işti.

Michaud, gözüne kestirdiği genç Cyr'ı yarışmaya davet etti ve ikisi kapıştılar. 90 kg lık bir taş parçasından başlayarak sırayla daha ağır kayaları kaldırmaya başladılar. Sonunda Cyr, 235 kg üstünde bir kayayı hayret verecek derecede kolay bir şekilde kaldırıp maçı kazandı.
  
Montreal'de bulunan Louis Cry heykeli
Cyr sonra Amerikaya taşındı ve gayri resmi gösterilerine burada devam etti. Pek çok rakibini yendi. Monreal'e geri döndüğünde polis olması için teklif aldı.Bu onun için maddi açıdan harika bir fırsattı.Bir gün çıkan bir olayda, karşılıklı bıçak çeken iki serseriyi saf dışı etti ve ünü bir anda dört biryana yayıldı ve polislik kariyeri sadece bir kaç ay sürdü. Herkes bu dev adamı görmek istiyordu. Böylece çeşitli kuvvet gösterileri yaparak para kazanmaya başladı.Ama bu tür şovlar düzenleyen hilekar kişilerde vardı. Bir seferinde Cyr, sahnede 110 kg civarında bir ağırlığı tek eliyle kaldırırken, salondakilerden biri bağırarak "ağırlığın iddia edildiği kadar ağır olmadığını" söyledi. Kanadalı elindeki ağırlığı bir çanta gibi tutarak aşağıya indi, sey,rc,ler,n arasından geçti ve hayret içinde kalmış adamın yanına geldi ve "öyleyse sen kaldır yada çeneni kapa" dedi. Adam sessizliğe gömüldü.

Louis Cyr'ın şöhreti, ona mütevazi bir servet de getirdi. Uzun bir süre Cyr! a kimse rakip çıkmaya cesaret edemedi. O zamanın kuvvetli adamlarından İsveçli Johnson " dünyadaki herkesi yenerim. Ama dünyadaki kimse o fili yenemez " diyecekti.

Bu başarılardan sonra bir gazete, Cyr'ın yaptıklarını yapacak her kişiye 500 dolar ödül vereceğini açıkladı. Kimse çıkmayınca Louis Cyr' ı dünyadaki en güçlü adam ilan etti.

Cyr'ın 861 kg bir ağırlığı yerden beş,on cm kestiği, çimento ile dolu ve 196.5 kg gelen bir boruyu sadece tek eliyle omzuna kadar kaldırdığı bilinmektedir. O zamanlarda bir kuvvet gösterisi olarak yapılan ve "sırt kaldırışı" adı verilen bir hareketle inanılmaz ağırlıkların altına girebiliyordu. Bu konudaki en büyük başarısı 1895'de Boston'da elde etti. Üstündeki kişilerle birlikte 1953 kg geldiği söylenen bir platformu kaldırdı.

Tüm bunlara rağmen, Louis Cyr'ın maksimum kapasitesini hiçbir zaman bilemeyeceğiz. Eğer isteseydi daha fazlasını kaldırabilirmiydi? Kullandığı alet edevatlar ilkeldi, dengesizdi. Tutma yerleri biçimsiz ve kalındı. Ayrıca, Cry kaldırıcı sadece kuvvet uyguyalayarak yapıyordu, teknik kullanmıyordu. Buna ilave olarak rekabet edebileceği kimse yoktu. Bu nedenle daha fazlasını kaldırmak için hiç sebebi olmamıştı. Eğer yeteneğini bilimsel teknik ve çalışma ile geliştirseydi acaba neler olabilirdi?

Çok iştahlı bir insandı ce 37 yaşına geldiğinde sağlığı bozulmaya başladı. Sonradan bir böbrek hastalığı olan nefrite yakalandı. Doktorla ona sadece süt içmesini söylemişlerdi. 12 sene daha yaşayabildi. 1912 yılının kasım ayında öldüğünde, gazeteler "louis Cyr,efsane oldu" başlığını attı.  

0 yorum:

Yorum Gönder

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More