2 Mart 2012 Cuma

Dünden Bugüne Vücut Geliştirme Bölüm-3

1900' lü yılların başlarında geliştirilmiş olan bazı kas geliştirme aletleri, görüntü olarak Orta Çağın işkence aletlerine benzesede işe yarıyolardı.

Sandow'un geliştirdiği yay, her ne kadar çok başarılı olmuş olsa da hakiki bir fiziğin ancak büyük ağırlıklar kaldırarak geliştirilebileceğini anlayan, Profesör Barker oldu. 1868' de doğan Barker, vücut geliştirme tarihinin en tanıdık ismidir. 1961 yılında hala daha aktifti. 1974 yılında 106 yaşında öldü. Kitaplar yayımlamış ve bunlarda vucüt geliştirme yaklaşımlarını anlatmıştı. Kadınlar içinde bazı egzersizler geliştirmişti. Yayımladığı kitap, bugünün vücut geliştirme felsefesini yansıtır. Hafif ağırlıklar ve az tekrarlar tavsiye ediyordu.60-70 tekrar kaldırabilcek ağırlığın kullanıcıya daha kolay geliceği ve bunun da onu teşvik edeceği görüşündeydi. Ama bu kadar tekrar çok sıkıcıydı.

Oysa zamanın bir başka güçlü adamı Hackenschmidt, daha doğru bir yoldaydı." Rus Aslanı" lakaplı bu atlet , kendi zamanındaki benzerleri arasında en adelelli en cüsseli olan kişiydi. 1908 yılında yayımladığı kitapta ağırlık kaldırmanın inceliklerini anlattı. Kitapta kendi geliştirdiği bir egzersiz olan Hack Squat' ı da anlatmıştı. Gerçi bu egersiz şimdi bilnen ve kullanılan egzersiz değildir. Ama Hackenschmidt adelelerinini bu egzersize borçludur.

O dönemde bu sporu popülerleştirmeye çalışan başka sporcularda vardı. Bir halter antrenörü olan Alan Calvert, bu sporun ilk manifestosu sayılabilicek bir kitap yayımladı. Konuya bilimsel bir persperktif kazandırmıştı ve modern vucüt gelişttirmeye çok anlaşılır bir bakıştı. Daha sonra bir halter üretimi şirketi kurdu.1914 'te ücretsiz olarak dağıttığı bir spor dergisi yayımlayacaktı. "strenght" isimli derginin yıllık trajı 45.000'i bulunca, satışını yaparak pazarlamaya karar verdi. Seigmund Klein gibi birçok meşhur atlet, bu dergi sayesinde tanındı.
 
1930'ların ortasına doğru Mark Berry "the strong man" adlı bir dergi yayımlamaya başladı. En büyük özelliği, yeni buluşlara, yeni gelişmelere dergi ve kitaplarında yer vermesiydi. O dönemde George Howett de posta yoluyla dağıtılan bir kurs düzenliyordu. Kursları son derece iyi kaleme alınmıştı. Aynı zamanda "strenght" de dahil olmak üzere bir kaç derginin editörüydü. Daha sonra kendi dergisi olan "bodybuilder" i yayınlamaya başladı. Sonradan "American Weight Lifting Association (Amerikan halter birliği)" ni kuracaktı.

Howett' in en önemli talebesi, hiç şüphesiz Joe Weider'di. Weider, bugün aylık tirajı milyonları geçen çeşitli spor dergilerinin yayımcısı ve sahibidir. 86 yaşındadır ve hala düzenli olarak ağırlık çalıştığı bilinmektedir.

Tüm bunlara rağmen, 1930'larda ağırlık kaldırarak kuvvet geliştirmek yinede şüphe ile bakılan bir uğraştı.Ağırlıkcılar tam olarak sporcu kabul edilmiyordu. Bir halterci olan John Grimek, vücut geliştirmek isteyenlere model oldu. 1939 yılında bir "Bay Amerikaé yarışması düzenlend ve bu, bazı şeylerin değişmeye başlamasının dönüm noktası oldu. Yinede yarışmacıların tümü, vücut geliştirme kökenli değildi.1940 yılında, Jhon Grimek adele kralı seçilince, bu başarı onu geçmek isteyen diğer kişileride benzeri şekilde çalışmaya itti. Jhon Grimek 'in adelelerini sergilemek için verdiği pozlar da oldukça moderndi.

Bay Amerika ünvanını 1943'te kazanan Clarence Ross, ilk modern vücutcu kabul edilir. Bu tarihten sonra vücut geliştirme ve kuvvetlenmek için yapılan ağırlık çalışmaları, teknik olarak birbirinden ayrıldı. Sonra, Steve Reeves adlı bir vücutcu ortaya çıktı. Bay Maerika ve Bay Kainat ( mr. Universe) yarışmalarını kazandıktan sonra bir çok film çekti.Uluslar arası bir yıldız oldu. Charles Atlas'ı göz ardı ederseniz , tek ünlü vücutcu Reevers' dı. Daha sonra Bill Pearl, Jack Delinger gibi isimler ortaya çıktı.

50'li yılların meşhur vücutcu isimlerinden biride Freddy Ortiz'di . 1.65 boyuna karşın kolları 53.5 cm civarındaydı. O tarihlerde vücutcular hem kütleli hemde kuvvetli olabileceklerini keşfettiler. Mesela Reg Park, ensede pres egzersizini 135 kg ile defalarca basabiliyordu. Chuck Sipes, 260 kg ile çelik barları eğerek bench press yapabilliyordu. Sonradan kilo vererek Mr. Univers yarışmasını kazanacak olan Bruce Randall,180 kilograma çıkıp, 355 kg ile günaydın egzersizi yapmayı başarmıştı. 

0 yorum:

Yorum Gönder

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More